Berzei și Buzesti sunt două străzi din centrul Bucureștiului, aflate între sediul guvernului și Palatul Parlamentului. Pe aceste străzi, la sfârșitul anului 2010, Primăria municipiului București a pornit lucrările la proiectul “Dublare diametrala Nord-Sud”. Între 2010 și 2014 primăria a demolat aproape 100 de case și a evacuat aproximativ 1000 de oameni. A fost demolată Piața Matache, au fost demolate monumente istorice și case banale. A dispărut o parte din atmosfera Bucureștiului, a dispărut un întreg țesut urban.

Din 2011 Dragoș Lumpan urmărește aceste transformări: a făcut fotografii “clasice” (de sine stătătoare) dar și peste 300.000 fotografii speciale pentru timelapse-uri. Pentru timelapse-uri a montat mai multe aparate foto în case din zonă; aceste aparate au făcut fotografii încontinuu timp mai mulți ani. Pe lângă fotografii, Dragoș Lumpan a filmat și a făcut interviuri-cu peste 25 de oameni care au fost implicați în aceste schimbări: arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai societătii civile, locuitori din zonă. Din timelapse-uri, filmări și interviuri a fost construit filmul documentar “Matache”.

În ianuarie 2017 Administrația Fondului Cultural Național a acordat “Premiul AFCN pentru soluții inovatoare în promovarea patrimoniului” filmului documentar “Matache”.

Matache with English subtitles: https://youtu.be/tzlokzgWL-Y

Regia & imaginea: Dragoș Lumpan
Montaj: Ruxandra Mihai
Sunet / mix: Alexandru Dumitru
Sunet / edit: Andrei Vasilache, Hasan Nasser, Dragoș Cătărău
Muzica: trupa Tragic
Alte materiale video: Vlad Bâscă, Mugur Grosu, Vlad Petri, Robert Pitică, Teodor Iliescu, TVR, Digi24
Fotografii: Dragoș Lumpan, Adrian Bălteanu, Teodor Iliescu, Raluca Munteanu, Mirela Duculescu, Șerban Sturdza, Google
Grafica: Ciprian N. Isac – Atelierul de grafică
Narator: Viorel Chesaru
Colorizare: Alexandru Ciocan
Studioul de postproducție: Chainsaw Europe
Co-producător: TVR
Producător: Lumină pe cale