Articol preluat de pe www.graphicfront.ro
Dragoș Lumpan: Filmul Matache a fost interzis în Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”
La sfârșitul anului 2010, Primăria municipiului București a pornit lucrările la proiectul “Dublare diametrala Nord-Sud”. Între 2010 și 2014 primăria a demolat aproape 100 de case și a evacuat aproximativ 1000 de oameni. A fost demolată Piața Matache, monumente istorice și case banale.
“Aici avem de a face cu raderea unei bucăți de oraș, ceea ce este foarte grav. Întotdeauna este dramatic când pleacă o casă veche, dar răman vecinii în jur, rămane lotul; în schimb, aici e ca și cum rupi o bucată dintr-o țesătură și nu mai rămane nimic. Nu pleacă doar niște case, pleacă strada, pleacă loturile, pleacă toți oamenii și rămane o rană foarte puternică.”-spune arhitectul Ștefan Ghenciulescu despre această schimbare.
Din 2011 am fotografiat și filmat transformările din zona Matache: am făcut fotografii “clasice”, fotografii speciale pentru timelapse-uri (timp mai mulți ani) și interviuri cu peste 25 de oameni care au fost implicați în aceste schimbări: arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai societătii civile, locuitori din zonă. Din aceste materiale a fost construit filmul documentar “Matache”.
Am considerat că filmul Matache va fi util pentru studenții de la Arhitectură. Și am trimis un e-mail către Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” în care propuneam să proiectăm documentarul Matache la Mincu; nu am primit nici un răspuns. Așa că am trimis un mesaj pe Facebook către “EDU Asociația studenților de la Mincu” cu aceeași propunere: să proiectăm filmul “Matache” la Mincu sau în altă parte.
Asociația studenților de la Mincu mi-a răspuns: “Am discutat azi cu conducerea universității, către care am înțeles că ați îndreptat deja o scrisoare legată de filmul documentar pe care doriți să îl prezentați. Nu au fost de acord să susținem astfel de inițiative în universitate deoarece nu vizează latura noastră profesională, dorind să stăm deoparte de implicațiile politice în cauză. Domnul prorector mi-a spus că va lua și el legătura cu dumneavoastră pentru informare.”
Domnul prorector nu a luat legătura cu mine, ceea ce nu mă miră. Dar mă miră răspunsul pe care l-am primit de la Asociația studenților de la Mincu. Cei care au scris acest răspuns sunt născuți după 1990, nu înțeleg cum este posibil ca ei să folosească același limbaj de lemn pe care îl foloseau secretarii partidului comunist până în 1989.
De curând am lansat www.PlatformaMatache.ro: conține filmul documentar “Matache”, fotografii, articole, interviuri integrale despre schimbările din zona Berzei – Buzești. Chiar dacă Matache nu vizează latura dvs. profesională, vă invităm să aflați mai multe despre Matache pe www.PlatformaMatache.ro
(Dragoș Lumpan)